(C)ombinatorial (O)ptimisation for (V)ersatile Applications to (E)merging u(R)ban problems (COVER) projesi UFUK AVRUPA MSCA-SE desteği aldı.

Bölümümüz öğretim üyelerinden Prof. Tınaz Ekim’in ortağı olduğu (C)ombinatorial (O)ptimisation for (V)ersatile Applications to (E)merging u(R)ban problems (COVER) projesi Avrupa Komisyonu’ndan The Marie Skłodowska-Curie Aksiyonu MSCA-SE fonu almaya hak kazandı.

GTÜ koordinatörlüğünde yürütülecek bu 3 yıllık disiplinler arası proje, 6 ülkeden 15 kurum ve 48 araştırmacıyı bir araya getirmektedir. COVER konsorsiyumu kapsamında, şehirlerde tüm temel ve günlük ihtiyaçlara herhangi bir yerden en fazla 15 dakikada rahatça erişilebilmesini amaçlayan bir şehir planlama stratejisi olan “15-dakikalık şehir” kavramı; sel, deprem gibi afetlerin yaşanabildiği bölgeler için acil müdahale ve kurtarma operasyonları, optimum tahliye stratejileri gibi afet sonrası yönetim problemleri; coğrafi taleplere, tesis maliyetlerine ve ulaşım mesafelerine dayalı olarak fabrikaların/depoların/okulların/hastanelerin/sığınakların  en uygun şekilde yerleştirilmesini belirlemeye çalışan tesis yeri seçimi problemi ve trafik yönetimi problemleri gibi sürdürülebilir bir kent yaşamı için hayati değerde problemler yer almaktadır.

Bu konsorsiyum ile, tamsayılı programlama, yapısal çizge kuramı, yöneylem araştırması ve ağ optimizasyonu gibi kombinatoryal optimizasyonun tamamlayıcı dallarının uzmanlarından oluşan bir platform oluşturmak ve bu platformu yerel toplulukların sorunlarını günlük olarak çözen yerel yönetimler, ve çözümlerinde genellikle kombinatoryal optimizasyon yöntemlerinden yararlanan IT şirketleri ile tamamlamak amaçlanmaktadır. Böylece, COVER konsorsiyumunda yapılacak bilimsel çalışmalar, kentleşme problemleri açısından teori ve uygulama arasında bir köprü kuracaktır.

Bu proje kapsamında düzenlenecek aktiviteler, çalıştaylar, eğitimler ve seminer dizileri konsorsiyum dışı katılımcılara da açık olup farklı sektörler ve disiplinleri bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Bölgedeki yerel yönetimlerle de proje boyunca işbirliği halinde olunması planlanmaktadır.